Er du avhengig av sukker?

Forskjell på skadelig bruk og avhengighet:


Hvis du opplever at du ikke klarer å kontrollere mengden du spiser av sukker og/eller raske karbohydrater som brød, pasta, ris, pizza, bakverk og potetgull er det viktig å vite om dette skyldes kun et søt/mat sug eller om du har utviklet en avhengighet. Dette krever helt ulike tiltak. 

Testen nedenfor sannsynliggjør om du har en sukkeravhengighet og er det vi kaller et screeninginstrument. Denne testen brukes av eksperter på avhengighet i hele verden. 

Her er en test du kan svare på 

*Med sukker menes alle næringsstoffer som inneholder sukker og/eller raskt blir til sukker fra stivelse og alle kunstige søtningsmiddel. Det vil si i tillegg til is, godteri og brus i alle former - alle sorter brød, kornblandinger, pasta, ris, potet, potetgull, kaker o.l.

Uncope på sukker

  1. Har du i løpet av det siste året hatt episoder hvor du har spist mer sukker* enn du hadde planlagt?
  2. Har du i løpet av det siste året forsømt noen av dine gjøremål etter du har spist mye sukker*?(f.eks. ikke kommet deg i seng når du skal eller orket det u har planlagt fordi du er sliten etter stort sukkerinntak)?
  3. Har du i løpet av det siste året opplevd at du vil eller trenger å endre dine vaner knyttet til sukker*?
  4. Har noen det siste året f.eks. familie eller venner, klaget når du har spist sukker eller på hvor mye du har spist? Evt. om noen hadde sett/visst hvor mye /ofte du spiser sukker* hadde de reagert/protestert? Da kan du svare ja.
  5. Har du i løpet av det siste året noensinne vært helt opptatt av tanker på når du skal få spise eller kjøpe sukker*?
  6. Har du i løpet av det siste året brukt sukker for å lindre slitenhet, stress, sinne, frustrasjon, nedstemthet eller smerte?

 

 

Resultat:

Om du har 2 eller flere ja kan det indikere at du har en avhengighet av sukker*. Har du 4 eller flere ja, er sannsynligheten meget stor for at du har en sukkeravhengighet.

Uncope står for:

U = Unplanned use

N = Neglect

C = Cut down

O = Objected

P = Preoccupied

E = Emotional discomfort

 

Tap av kontroll

Fornektelse     

Forsøk på å skjære ned/redusere         

Protest

Tankebesatt    

Følelsesmessig ubehag